Hummus Buraczany
Ten smaczny dip to idealne uzupełnienie dla falafeli i podpłomyków, ale równie dobrze pasuje do marchewki, selera naciowego czy nawet jako pasta na kanapki. Przygotowany z dodatkiem Odżywki białkowej Formuła 3, ten dip jest nie tylko pyszny, ale również ma niską zawartość cukrów oraz wysoką zawartość białka.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Wartość energetyczna: 83 kcal
- Białko: 6 g
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcz: 4 g
- Błonnik: < 1 g
- Cukier: 2 g
SKŁADNIKI
- 4 porcje (24 g) Odżywki białkowej Formuła 3 Herbalife
- 2 małe czerwone buraki (łącznie 175 g)
- 1 puszka ciecierzycy 400 g
- 2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
- 2 czubate łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka stołowa pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka nasion sezamu, do dekoracji
- Garść liści kolendry, do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Obierz buraki, pokrój na kawałki i włóż do robota kuchennego.
- Odcedź ciecierzycę z puszki, ale zachowaj zalewę.
- Dodaj do buraków ciecierzycę, posiekaną kolendrę, kminek, pastę tahini, Odżywkę Formuła 3, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
- Dokładnie zmiksuj, dolewając trochę zalewy z ciecierzycy, by hummus zyskał lżejszą konsystencję.
- Przełóż do miseczki, posyp sezamem i listkami kolendry
WSKAZÓWKI
- Przykryj hummus, jeśli przechowujesz go w lodówce – najlepiej w szczelnym pojemniku.
- Jeśli chcesz przygotować bardziej pikantną wersję, dodaj trochę posiekanej czerwonej papryczki chili na etapie miksowania składników w robocie.
*Produkty Herbalife zapewniają pełne korzyści odżywcze opisane na etykietach tylko wówczas, gdy zostaną przyrządzone zgodnie z instrukcją na etykiecie. Prosimy o sprawdzenie etykiet produktów w celu uzyskania pełnej informacji o wartościach odżywczych.