Minipizze Vege
Z Protein Bake Mix masz nieskończone możliwości. Gdy naszła Cię ochota na wytrawną przekąskę, spróbuj tych pysznych pizz wege.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut + czas na wyrośnięcie ciasta
Czas pieczenia: 15 minut
SKŁADNIKI
- 48 g Protein Bake Mix
- 3 g drożdży suszonych instant
- 35 ml mleka półtłustego
- 20 g mąki chlebowej (lub bezglutenowej) do podsypania
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 4 liście bazylii
- 30 g tartej mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1/4 (80 g) cukinii, posiekanej
- 4 oliwki, pokrojone
- 20 g kukurydzy
- sól morska i pieprz czarny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W dużej misce wymieszaj Protein Bake Mix i drożdże. Podgrzej mleko do temperatury pokojowej. Wlej je do suchych składników, mieszaj przez minutę. Za pomocą szpatułki zbierz masę ze ścianek miski, przykryj szczelnie i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posyp mąką stolnicę i przełóż na nią ciasto. Podziel je na dwie równe części i uformuj z nich kulki. Oprósz mąką wałek do ciasta, rozwałkuj nim kulki na placki o średnicy około 10 cm, podsypując mąką. Przełóż na blachę do pieczenia.
- Na każdy placek nałóż łyżkę passaty i rozsmaruj ją grzbietem łyżki. Porwij liście bazylii na małe kawałki, posyp na wierzchu, a następnie dopraw solą
i pieprzem. Na każdej pizzy rozłóż równą ilością mozzarelli, cukinii, oliwek i kukurydzy. Piecz przez 10-15 minut, aż pizza zarumieni się, a ser rozpuści. Podawaj na ciepło lub ostudź i schłodź do spożycia na zimno.
Energia (Kcal) |
Tłuszcze (g) |
Węglowodany (g) |
Błonnik (g) |
190 | 5.1 | 18.7 | 2.8 |
Białko (g) |
Tłuszcze Nasycone (g) | Cukry (g) |
Sól (g) |
17 | 2.1 | 2.4 | 0.4 |
*Produkty Herbalife zapewniają pełne korzyści odżywcze opisane na etykietach tylko wówczas, gdy zostaną przyrządzone zgodnie z instrukcją na etykiecie. Prosimy o sprawdzenie etykiet produktów w celu uzyskania pełnej informacji o wartościach odżywczych.