Podpłomyki Pełnoziarniste
Stworzenie zdrowych podpłomyków w domu jest proste. Nasze pełne smaku podpłomyki, wzbogacone dodatkiem Beta Heart® i Odżywki białkowej Formuła 3, stanowią doskonałe źródło białka i błonnika.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 15 minut
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Wartość energetyczna: 233 kcal
- Białko: 8 g
- Węglowodany: 31 g
- Tłuszcz: 10 g
- Błonnik: 4 g
- Cukier: < 1 g
SKŁADNIKI
- 2 porcje (15 g) Beta Heart® Herbalife
- 2 porcje (12 g) Odżywki białkowej Herbalife Formuła 3
- 125 g mąki razowej
- 125 g ekologicznej mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej papryki (można użyć wędzonej papryki – ostrej lub słodkiej)
- 125 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Zrób zagłębienie po środku.
- Wymieszaj wodę i oliwę z oliwek i wlej do środka mieszanki suchych składników. Połącz wodę z oliwą, wlej w zagłębienie. Dobrze wymieszaj, aż powstanie ciasto.
- Przełóż ciasto na blat i zagniataj przez około 5-7 minut, aż nabierze jednolitej konsystencji. Podczas wyrabiania nie dodawaj więcej mąki.
- Rozetrzyj odrobinę oliwy z oliwek na powierzchni uformowanej kuli ciasta, przykryj i odstaw na 30 minut.
- Podziel ciasto na 6 części. Wałkuj pojedynczo (resztę przykryj ściereczką) na okrągłe placki o średnicy 20 cm.
- Rozgrzej patelnię – zwykłą lub grillową.
- Smaż płaskie podpłomyki pojedynczo na gorącej patelni, przez kilka minut z każdej strony, aż miejscami pojawią się na nich małe, ciemnobrązowe plamki.
- Wówczas szybko przełóż na talerz i owiń czystą ściereczką. Możesz układać je jeden na drugim, owijając, by zatrzymać wilgoć. Dzięki temu pozostają miękkie.
- Podawaj w całości lub pokrój w kliny. Świetnie smakują z hummusem z buraka.
*Produkty Herbalife zapewniają pełne korzyści odżywcze opisane na etykietach tylko wówczas, gdy zostaną przyrządzone zgodnie z instrukcją na etykiecie. Prosimy o sprawdzenie etykiet produktów w celu uzyskania pełnej informacji o wartościach odżywczych.